Zelf Plannen bij ADHD

Jongeren op de middelbare school en MBO moeten veel plannen en zelf organiseren; als je ADHD of ADD hebt gaat dat moeilijk. De training ‘Zelf Plannen’ is een bewezen effectieve* methode om jongeren met AD(H)D planningsvaardigheden aan te leren en hun executief functioneren te verbeteren. Er wordt in 9 individuele sessies geoefend met planningsmanieren, verbeteren van concentratiegedrag, zelf op tijd innemen van medicatie (als er medicatie wordt gebruikt) en omgaan met je eigen AD(H)D. De training is vooral gericht op het motiveren van de jongere om het zelf te doen en te blijven doen. Ook zijn er 2 oudersessies.Voor de training is een verkennend gesprek.

De training is onderdeel van een zorgtraject. Je kan je aanmelden als er al eerder ADHD of ADD is vastgesteld, je dit door ons wilt laten doen of als je niet de diagnose hebt, maar wel problemen met plannen en organiseren. Er is afstemming met opvoeders en eventueel school.

Relevante pagina’s

Wouter (16 jaar, ADD) volgde de training en was enthousiast. Lees zijn ervaringen in het artikel Niets moet, jij bepaalt’ dat verscheen in Balans Magazine van Oudervereniging Balans.

* Uit een grootschalig onderzoek, gesubsidieerd door ZonMW, bleek dat de training een significant positief effect heeft op zowel ADHD- als bijkomende symptomen, zoals planningsvaardigheden. Opvallend was het hoge aantal jongeren dat de training geheel afrondde: 97%.