Trauma

Iedereen kan te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen. Bijvoorbeeld een verkeersongeval, een ernstige medische ingreep, in elkaar geslagen worden, langdurig gepest, getuige zijn van geweld, huiselijk geweld of slachtoffer worden van seksueel misbruik. Kinderen en jongeren die vanuit andere landen moesten vluchten hebben vaak oorlogsgeweld en andere ingrijpende ervaringen mee gemaakt. Bij kinderen die verlies van ouders hebben meegemaakt uit zich dit vaak ook als een trauma of uiteindelijk een hechtingsstoornis.

Bij ZO! geven we trauma therapie aan (ook kleine) kinderen, jongeren en gezinnen die vast lopen door een ingrijpende gebeurtenis.

KENMERKEN VAN EEN TRAUMA STOORNIS

Bijna iedereen wil na een ingrijpende ervaring net doen alsof er niets gebeurd is en de “draad weer oppakken”. Met hulp van je omgeving lukt dat vaak. De nare herinnering blijft nog wel een tijd in je hoofd zitten, maar het lukt je ook om stapje voor stapje je gewone leven weer op te pakken.

Andere mensen blijken er na een paar weken  toch meer last van te hebben dan goed is. De gebeurtenis was te ingrijpend en heeft meer met je gedaan dan je zou willen. Er is dan sprake van een trauma stoornis.

Na een trauma reageer  je vaak schrikachtig, alert en angstig. Soms trek je jezelf terug, kan je je minder goed concentreren, slaap je slecht, speelt je niet meer fijn en heb je geen plezier meer in dingen. Soms wordt je druk, ben je snel boos, maak je veel ruzie en doe je brutaal. Of je claimt je ouders, bent erg angstig en hebt een terugval in vaardigheden. Je gevoel van basisveiligheid is aangetast. Door de gebeurtenis weet je niet meer goed op wie en wat je kan vertrouwen, heb je minder zelfvertrouwen dan eerst en verwacht je steeds gevaar. Je ouders maken zich zorgen en reageren soms ook heftig.

SNELLE DIAGNOSTIEK HELPT

Snel vast stellen of een ingrijpende gebeurtenis een trauma stoornis is geworden helpt. Een trauma tijdig behandelen voorkomt veel vervolg problemen.

Tijdig vast stellen dat er geen trauma is, helpt ouders om hun veerkracht te herstellen en hun kind of jongere op een goede manier verder te ondersteunen. Als je bijvoorbeeld een ernstig verkeersongeval, een inbraak, (huiselijk) geweld of seksueel misbruik mee maakt staat je wereld op zijn kop. Voor deze eerste periode is er ‘Eerste hulp bij trauma’.

TRAUMA THERAPIE

Bij ZO! draaien we niet om nare ervaringen heen. De ervaringen zijn hiervoor te ingrijpend. Goede hulp die er niet om heen draait maakt het mogelijk om “de draad echt weer op te pakken”. Gelukkig hoeft het ook niet moeilijk te zijn; voor trauma zijn er behandelingen die snel verbetering geven.

WAARAAN KAN JE MERKEN DAT KINDEREN NARE GEBEURTENISSEN NIET GOED VERWERKEN?