Autisme

Autisme zijn aangeboren kenmerken waardoor mensen in een aantal dingen anders zijn. Ze zijn bijvoorbeeld meer gericht op details, houden zich zorgvuldig aan regels en afspraken, maar kunnen niet goed overweg met snelle veranderingen of onduidelijke sociale situaties. Wij noemen het een Autisme Denkstijl. Net als bij mensen zonder autisme denkstijl is iedereen met een Autisme Denkstijl zijn unieke zelf.

LEVEN MET EEN AUTISME DENKSTIJL

Wij zien het als een kenmerk, waar we mee om moeten gaan. Een Autisme Denkstijl kan de gewone ontwikkeling en het dagelijkse leven ernstig verstoren. Deze mensen zijn extra kwetsbaar. Ze krijgen vaker te horen dat ze iets niet goed doen, het anders moet, enzovoort. Ze kunnen voor anderen onverwacht boos, opstandig of angstig reageren. Het ene moment gaat het geweldig goed, het andere moment is het helemaal mis.

VROEGE DIAGNOSTIEK HELPT

Het zo snel mogelijk onderkennen van een Autisme Denkstijl  voorkomt veel problemen. Ouders en school kunnen een aangepaste stijl van opvoeden ontwikkelen om kinderen en jongeren met het kenmerk tot hun recht te laten komen. Als de kinderen groter worden moet niet alleen de omgeving kunnen omgaan met het probleem, maar moeten de kinderen er zelf ook mee om leren gaan. Weten dat je het hebt, maakt dat je jezelf kan gaan accepteren en ontwikkelen.

De zorgverleners bij ZO! zijn gespecialiseerd in het omgaan met een Autisme Denkstijl. We werken zonder onnodig te stigmatiseren, zo normaal als mogelijk en zo specifiek als nodig.