EMDR

EMDR is een snelle therapie om nare herinneringen te verwerken, zonder dat je er veel over hoeft te praten. Hierdoor is het minder belastend. De therapeut vraagt je te denken aan de nare situatie en leidt je dan af met een geluid of een beweging. Dit gaat een tijdje door, zodat er een verwerkingsproces op gang komt. Het kan gaan om ernstige trauma’s als geweld en misbruik, maar ook over ingrijpende gebeurtenissen als nare medische ingrepen, gepest zijn, iemand hebben verloren enz.

EMDR is geschikt voor alle leeftijdtijden; van peuters tot bejaarden. Bij een enkelvoudige klacht is er binnen 5 sessies veel te bereiken. EMDR kan je ook gebruiken als onderdeel van een langer durend traject. Het helpt dan om dit traject te versnellen.

Bij jonge kinderen kan het ook gaan om fasegebonden angsten (angst voor spoken, angst voor donker). Angsten kunnen bij oudere kinderen ook ontstaan doordat ze zijn gaan fantaseren over een film of een boek, geschrokken zijn enz.  Bij gehechtheidsproblemen kan het worden gebruikt bij belevingen rond verlating en basisonveiligheid. Deze inzet is niet zonder risico; het is belangrijk dit te laten uitvoeren door een EMDR therapeut met een Practitioner kwalificatie en kennis van gehechtheid.

Het is lastig om je voor te stellen hoe EMDR voor je zal zijn. Voor de start krijg je veel uitleg. Meer informatie over EMDR kun je vinden op: www.emdr.nl