Informatie voor jongeren

Psycholoog?

Een psycholoog (of orthopedagoog) is een soort arts die je helpt bij het oplossen van problemen. Meestal zijn het problemen die al even bestaan.

Bijvoorbeeld; je kunt je moeilijk concentreren, je hebt vaak ruzie, anderen vinden dat je je beter moet gedragen, het lukt niet met leeftijdsgenoten, je voelt je somber, je piekert veel, je doet te weinig of juist veel te veel voor school, jij en je ouders hebben vaak ruzie, je voelt je onzeker, je twijfelt over wie je bent of wat je moet doen, je slaapt slecht, je hebt vervelende dingen mee gemaakt enz.

Wat doe je dan?

Als je bij een psycholoog komt ga je eerst bespreken wat er aan de hand is. Je zit aan een tafel of op een luie stoel in een werkkamer. Vaak worden in het begin ook vragenlijsten of testjes gebruikt. Je ouders komen vaak mee, maar je mag ook alleen komen.

Als het duidelijker wordt wat er aan de hand is, ga je samen aan het werk om het probleem aan te pakken. Er kan worden gewerkt met huiswerkopdrachten, tips en trucs, training of gesprekken om jezelf, het probleem en de oplossingen beter te begrijpen.

Meestal spreek je eens per twee weken af voor drie kwartier. Soms kom je vaker of een tijdje niet.

Andere vragen

Ben je de enige die naar een psycholoog gaat?

Nee, veel jongeren hebben (een tijdje) problemen waarvoor ze professionele hulp zoeken.

Ben je gek als je naar een psycholoog gaat?

Nee, je bent niet gek als je naar een psycholoog gaat. Je bent iemand die het probleem zat is en het wilt oplossen.

Ziet een psycholoog door je heen?

Nee, ook een psycholoog kan niet door je heen zien. Hij weet alleen wat jij hem vertelt. Een psycholoog heeft wel veel ervaring met problemen en oplossingen, waardoor hij dingen sneller begrijpt.

Duurt het lang?

Dat ligt aan het probleem. Eenvoudige problemen kan je snel oplossen, maar voor moeilijke problemen bestaan geen snelle oplossing.

Komen mijn ouders alles te weten?

Nee, wat je bij de psycholoog vertelt is geheim. Jij mag het wel verder vertellen, maar de psycholoog niet. Als hij iets wil overleggen met anderen moet hij dit eerst met jou bespreken. Een uitzondering is als jij of anderen gevaar lopen. De psycholoog mag dan direct gaan overleggen. Je kan er ook voor kiezen dat je ouders of 1 van je ouders bij de contacten is; dan horen ze ook natuurlijk alles.

Bij sommige problemen is het handig dat de psycholoog ook contact heeft met je ouders of school om dingen te overleggen. Dit bereid je dan samen voor. Soms is het ook juist niet handig en heeft de psycholoog alleen contact met jou.

Hoe weet je of je een goede psycholoog hebt?

Voor psychologen  heb je allemaal keurmerken. Een gezondheidszorg-psycholoog is een psycholoog die verder heeft geleerd en gewerkt om te kunnen onderzoeken en behandelen. Een kinder & jeugdpsycholoog is gespecialiseerd in werken met kinderen, jongeren, ouders en school. Dit geld ook voor een orthopedagoog. Verder heeft iedere psycholoog/orthopedagoog vaak zijn eigen specialisatie en manier van werken.

Als je naar een psycholoog, orthopedagoog of coach gaat moet je vooral kijken of het klikt. Iemand kan heel deskundig zijn, maar als je kippenvel krijgt van iemand schiet je er niet veel mee op.

Wat je verder moet weten

Als je samen werkt kan je ontevreden zijn. Dit kan je bespreken met je psycholoog. Je psycholoog zal je ook af en toe vragen hoe jij vindt dat het gaat en met je overleggen of jullie op de goede weg zijn. Als de psycholoog geregistreerd is kan je klagen via het tuchtrecht en beroepsverenigingen. Bij ZO! houdt iedereen zich aan deze regels.